MEP Engineering for Niles Community Schools High School Tech Renovation

MEP Engineering for Niles Community Schools HS Tech Renovation

The 8,800 SF Academy is housed in a remodeled portion of Niles High School.  Remodeling included the conversion of eight existing classrooms into three team-based learning studios and one main central commons corridor. The corridor is lined with benches and eight 42” monitors displaying school news. Learners can also hook up to each of these monitors for team collaboration or independent study. A staff and student collaboration and administrative area were also included. Each learning studio has new furniture and three projectors, one for each wall, and a sound amplification system allowing facilitators to easily project their voices across 1,600 SF of learning space. The BioArt studio floors were trenched to bring water and electricity to each learning “pod,” enhancing the interactive curriculum.

The venture had an aggressive 16-month timeline from conceptualization to completion. 

New Tech’s future plans involve taking over the remainder of the west wing of Niles High School to accommodate all four grade levels.

IMG_4741IMG_4742